ЛЕКЦИЯнаминистъра на отбраната проф. Тодор Тагарев, по случай тържественото откриване

...
 ЛЕКЦИЯнаминистъра на отбраната проф. Тодор Тагарев, по случай тържественото откриване
Коментари Харесай

Министър Тагарев във ВА "Г.С.Раковски": България е обект на системна руска хибридна агресия, ще обърнем сериозно внимание на противодействието срещу нея


 ЛЕКЦИЯ

на

министъра на защитата проф. Тодор Тагарев, по случай тържественото разкриване на новата академична 2023-2024 година във Военна академия " Г. С. Раковски ", 4 септември 2023 година, София, на тематика " Визия за адаптиране на отбранителната политика към провокациите на новата геостратегическа среда "
 

Уважаеми преподаватели, слушатели, студенти, докторанти,

Госпожи и господа, адмирали и генерали,
 
 Откриване на образователната година във ВА Откриване на образователната година във ВА " Г.С.Раковски " Източник: Пресцентър на МО
Благодарен съм за опцията да изнеса първата лекция за новата академична година във Военната академия. Като най-старото висше военно- образователно заведение в България, Военна академия продължава да приготвя елита на българския офицерски корпус и е призвана да продължава да възпитава идващите генерации водачи – и военни, и цивилни, в духа на националните ни обичаи и европейските полезности.
 
Откриваме образователната година в интервал, в който политиката на силата се завърна в Европа. Войната на Русия срещу Украйна, която, дружно с другите възходящи опасности и закани за сигурността, ни слага пред предизвикването ускорено да построяваме и развиваме мощна българска защита в границите на НАТО и Европейски Съюз. Днес би трябвало уверено да влагаме в сериозно нужните отбранителни качества, с които българската защита и въоръжени ни сили да са способни да се оправят с военните провокации на бъдещето. Нашата задача е да осигурим най-ефективно потребление на възходящите запаси, които българското общество отделя за защита. Това изисква поредно да осъществяваме ясни цели на националната отбранителна политика, ориентирани към построяването на мощна българска и групова защита.
 
Днес сме изправени пред редица сложни провокации за сигурността ни. Демографската рецесия, дружно с редица други фактори, оказва отрицателно въздействие върху попълването на Въоръжените сили с задоволително стимулиран и квалифициран персонален състав. Навлизането на нови технологии трансформира характера на войната. Конфликтите се водят по едно и също време в няколко или във всички области на интервенциите – по суша, вода, въздух, в космоса и в киберпространството, с отчитане на физическото, виртуалното и когнитивното измерения. Въоръжените сили ще работят във все по-сложна електромагнитна и осведомителна конюнктура. Промените в климата оказват значително влияние върху оперативните аспекти и успеваемостта на военните дейности. Изграждането на качества за поддръжка като страна-домакин в този момент е основно за обезпечаването на интервенции на НАТО на територията на страната. Всичко това слага още по-високи условия към качествата на Въоръжените сили. Наложително е превъзмогването на софтуерната назадничавост, постигането на оперативна съгласуемост със съдружниците, разкъсване с остатъчното руско завещание и окончателното спиране на зависимостите от Русия във връзка с въоръжението и бойната техника, построяването на резистентност и дейно взаимоотношение с другите национални участници, имащи отговорности към сигурността и защитата.
 
Именно с цел да се оправим с тези провокации, дружно с моя екип сме решени в идващите няколко месеца да създадем Стратегически обзор на отбранителната политика. Целта ни е да приспособяваме тази политика, като прегледаме и усъвършенстваме редица основни процеси. До края на годината ще фокусираме вниманието си върху следните съществени въпроси: набиране, развиване, задържане, освобождение и обществена акомодация на персоналния състав; развиване на качествата за обезпечаване от страна-домакин; създаване на резистентност на защитата в осведомителното пространство против дезинформация, агитация и когнитивно въздействие; качества за киберотбрана; привличане на предприятията от българската отбранително- софтуерна и индустриална база за създаване и развиване на способности; нововъведения, научноизследователска и развойна активност и национално позициониране в европейската и евроатлантическа отбранителна софтуерна и индустриална база; конструкция, бройка, дислокация, командване и ръководство на Въоръжените сили; военновременни задания на обществени и частни организации и други Всичко това ще ни даде нужната основа за най- дейно създаване и развиване на отбранителните качества и ще ни разреши да реализираме предпочитаните цели на управническата стратегия на държавното управление в бранш " Отбрана ".
 
Като страна-член на НАТО и Европейски Съюз, България споделя оценките на средата на сигурност, залегнали в Стратегическата идея на НАТО и в Стратегическият компас на Европейски Съюз. Стратегическата идея на НАТО дефинира Русия като най-значимата и директна опасност пред сигурността на съдружниците. Трябва добре да си даваме сметка, че, в изискванията на радикално изменена стратегическа среда, България е обект на систематична съветска хибридна експанзия. Кремъл ще продължи да употребява всяка комфортна опция за провокации по отношение на страната ни и за подкопаване на нашия необратим цивилизационен избор да бъдем част от Европа и НАТО. Мишена на хибридните въздействия е процесът на взимане на суверенни национални стратегически решения посредством опити за интервенция във вътрешнополитическите процеси и основаване на разделяне в обществото. Дезинформацията е един от главните принадлежности и това я трансформира в непосредствено предизвикателство за националната сигурност и защита.
 
Като черноморска страна България е мощно обезпокоена от военните качества и нападателната политика на Русия в района, милитаризацията на Крим, както и от настоящите развития на войната в Украйна. България застъпва визията, че сигурността в Черно море е допустима единствено с груповите старания на НАТО и дейния ангажимент на Европейски Съюз, като ние следва интензивно да способстваме към тези старания. Стремежът ни е ориентиран към увеличение на стабилността и сигурността в Черно море посредством засилен ангажимент на НАТО, по-активно съдействие сред черноморските държави-членки, както и посредством увеличение на потенциала на страните-партньори на Алианса.
 
В този подтекст, би трябвало обективно да си даваме сметка за зловредната роля на Русия в исторически проект за сигурността и развиването на модерна България. Трябва да се отърсим от насадените ни под съветски напън исторически легенди и неистини за така наречен " освободителка " и нейната така наречен " безкористна ", " братска " поддръжка. След основаването на Третата българска страна вследствие на следващата война сред съветската и османската империи, съветската политика по отношение на България е била непрестанен източник на политическа неустойчивост и рецесии. Руската империя работи срещу Съединението сред Княжество България и Източна Румелия през 1885 година, а през идната година е подстрекател и на опит за русофилски прелом. На 14.10.1915 година съветски бойни кораби бомбардират Варна. През есента на 1916 година българската конница, водена от военачалник Иван Колев, разрушава нахлулите в Добруджа съветски войски. Още от основаването си Съюз на съветските социалистически републики прави непрекъснати опити да дестабилизира България и поддържа въоръжените дейности и терористичните актове на комунистите. Москва стои зад метежа преди 100 години, прочут в комунистическата историография като " Септемврийско въстание " и зад най- огромния терористичен акт в историята на България и Европа, а до 11 септември 2001 година и в света – атентата против църквата " Света Неделя " на 16.04.1925 година На 05.09.1944 година Съюз на съветските социалистически републики афишира война на България, а руските войски окупират страната ни, вследствие на което с принуждение е натрапен незаконният комунистически режим, виновен за гибелта и репресиите над десетки хиляди почтени и образовани българи и за отклонението на страната ни за половин век от нейния натурален европейски път на развиване. Цената на руската окупация коства на България над 130 милиарда лв.. Заграбени са златният запаса на Българска народна банка и държавният списък. Всички тези исторически обстоятелства би трябвало да имаме поради през днешния ден, когато съветската агитация и дезинформация е насочила всички свои сили и средства с цел да всява публично разделяне и спорове.
 
Да се върнем обаче на днешните непосредствени провокации. Настоящата обстановка в Черно море е резултат от нападателната реваншистка политика на Русия. Кремъл целеустремено употребява районната дестабилизация като инструмент за реализиране на своите стратегически цели. България, като съдружник в НАТО и член на Европейски Съюз, прави вероятното, независимо и като част от съюзните начинания, да бъде обезпечено спазването на интернационалното право и свободата на комерсиалното мореплаване в Черно море. Нашите институции, имащи отговорност за сигурността в Черно море, деликатно наблюдават ситуацията и подхващат всички нужни дейности за отбрана на националните ползи. Военноморските ни сили упражняват непрекъснат надзор и са в подготвеност да реагират на всевъзможни вероятни обстановки в териториалните води на страната ни. Усилена е бдителността за плаващи морски мини и се извършват задания за противоминна битка, с което Военноморски сили директно способстват за обезпечаване на сигурността на комерсиалните кораби, преминаващи през Черно море. Засилваме координацията и съдействието с останалите черноморски съдружници.
 
За нас е недопустимо Руската федерация да употребява военноморски учения, с цел да блокира износа на украинско зърно. Определено не са добра процедура дейности като оповестения от Русия сигнален регион в елементи от изключителната икономическа зона на България в Черно море, заради осъществяване на военни учения. Това е изключително годно в днешния районен подтекст на сигурността, където нападателните дейности на Москва са основният дестабилизиращ фактор. Най-непосредствените и директни провокации пред нашата сигурност в този момент произтичат точно от продължаващата война на Русия против Украйна, както и от хибридната война на Кремъл срещу Европейски Съюз и НАТО, в това число и против нас. Затова евроатлантическата общественост би трябвало да остане единна и да бъде още по-решителна в своята взаимност с Украйна.
 
България, от своя страна, ще продължи да поддържа Украйна, в това число и с даване на спомагателна военна помощ. Това е развой, а не еднократен акт. От вероятността на нашите стратегически ползи би трябвало да създадем всичко в границите на опциите ни, с цел да допринесем за успеха на Украйна, тъй че тя да възвърне териториалната си целокупност в нейните интернационално приети граници. Нашата обща бъдеща сигурност зависи от изхода на тази война. Освен това, България ще продължи да поддържа Украйна в нейния блян да се причисли към НАТО, когато изискванията го разрешават. Новата стратегическа среда постанова нови и още по-високи условия към качествата на българските въоръжени сили. И освен – ресурсът време става още по-дефицитен. Наложително е в ускорени периоди да градим сериозно нужните ни качества, като, с изключение на на национални старания, ще разчитаме и на взаимни начинания в границите на НАТО и Европейски Съюз.
 
Приоритетите на отбранителната политика на този кабинет са дефинирани в сходство с признатата стратегическа рамка на защитата и се базират на последователност в позитивните постижения. Приоритетните за мен и екипа ми области за обмисляне на защитата и развиване на Въоръжените сили са следните:
•    изграждане и развиване на отбранителните качества, съответни на средата за сигурност;
•    хората в отбраната;
•    интеграция и присъединяване на страната като съдружник и деен член на НАТО и Европейския съюз;
•    изграждане на национална резистентност.
 
Няма опция на това българските въоръжени сили да бъдат съвременни, оперативно съвместими, с единна система за командване и ръководство и да разполагат с главните предпочитани качества, съответни на рисковете и заканите. Нашата защита би трябвало да действа оптимално дейно и ефикасно в границите на груповата защита на НАТО и в Общата политика за сигурност и защита на Европейски Съюз. Тя е интегрална част от системата за отбрана на националната сигурност и са нужни добре развити механизми за бързо и дейно междуинституционално взаимоотношение, при оперативна съгласуемост и благоприятни условия за шерване на качества с други ведомства.
 
В новата стратегическа действителност главният фокус на отбранителната политика е укрепването на нашата национална защита като детайл от защитата на НАТО. Затова ще продължим с осъществяването на залегналото в Програмата за развиване на отбранителните качества до 2032 година, със специфичен фокус върху ускорената подготовка и осъществяване на плановете за създаване на тежка механизирана бригада и плановете, свързани с гарантиране на сигурността в Черно море, както и одобрение от Министерския съвет и внасяне в Народното събрание на план на решение за одобрение на " Програма за предпочитани капиталови разноски на МО ". За да имаме надеждни отбранителни качества, през днешния ден незабавно би трябвало да адресираме хроничния изострен проблем с некомплекта от военнослужещи. Хората в защитата за нас са главният приоритет. С оглед на прекосяването на нови системи въоръжение и техника ще са ни нужни готови, психически устойчиви и стимулирани експерти, с висок морал и военен дух. Това е заявявано до момента неведнъж пред Вас през предходни години.
 
Въпросът е какво е реализирано до в този момент и най-много какво ще създадем в непосреден проект. В тази връзка, още през юли се срещнах с незадоволителното положение на окомплектоването в Сухопътни войски. В изискванията на днешната среда на сигурност това изисква от нас незабавни дейности. По тази причина към този момент разпоредих сформирането на работни групи, които да извършат в къси периоди обзор на осъществяването и резултатите от плануваните ограничения от Програма 2032 във връзка с човешките запаси, както и да бъде осъществен обзор на планиращите сюжети. Стратегическият обзор на отбранителната политика има за цел да прегледаме осъществяването на Програма 2032, в това число и във връзка с хората в защитата, и надлежно да приспособяваме нашите управнически решения и подходи към новите условия. Оставаме ангажирани с подобряването на заплащането и на изискванията на труд. Вече е реалност нарастването на месечните хонорари с 10% за настоящата година. В хода на бюджетната процедура за 2024 година ще упорствам още веднъж да има годишна индексация на приходите на хората в системата за защита, с което най- дребното да бъдат преодолени отрицателните последствия от ускорената инфлация през последните две години.
 
Считам, че рационално управническо решение в тази тенденция би било устойчивото годишно увеличение на възнагражденията на военнослужещите, както и увеличението на диференцирането в заплащането според от опита, тежестта на службата и степента на риск. Привлекателността на военната специалност не е свързвана единствено с трудовите хонорари. Мотивацията за работа се дефинира и от удовлетвореността на военнослужещия от изискванията, в които служи, и най-много от възприятието за правдивост и обективност в служебното развиване. Необходимо е да бъдат прилагани ясни и справедливи критерии за постъпване на работа, за атестиране и за кариерно израстване по този начин, че ролята на субективния фактор да бъде минимализирана. С идната смяна в ЗОВСРБ се планува отпадане на " годишното " атестиране на военнослужещите, защото с него не се регистрира спецификата на военната специалност и е неприложимо за всички военнослужещи, най-много за тези, заемащи длъжности в интернационалните организации на територията на страната или отвън нея. А броят на тези военнослужещи ще се усилва.
 
При атестирането могат да се включат и някои справедливи измерители, да вземем за пример владеенето на британски език. Назначаването на всяка една служба следва да се основава на ясни, справедливи и измерими критерии и стандарти, написани в съответните нормативни документи, а не да зависи от желанието и субективната преценка на ръководителя. И това би трябвало да важи от командира на батальона до началника на защитата. Само използването на справедливи критерии за кариерно развиване ще направи необратим пътя на позитивния асортимент, при който в системата се одобряват и развиват хората, които са способни, честни и могат да поемат отговорност.
 
Очевиден извод през днешния ден е, че е позволено сериозно закъснение на модернизацията на Сухопътните войски, които са гръбнакът на българските въоръжени сили. Именно по тази причина те са във фокуса на нашите управнически старания, като упоритостта ни е да имаме контракт за новите бойни бронирани машини за тежката бригада допустимо най-скоро. Освен нови бойни машини, на този тип въоръжена мощ би трябвало да осигурим също по този начин нови, оперативно съвместими артилерийски системи, системи за противовъздушна защита, безпилотни летателни апарати и други Без да пренебрегваме останалите типове въоръжени сили, изключително мощен акцент би трябвало да бъде подложен върху модернизацията на Сухопътни войски, където изоставането е най-драстично. Без навременна рационализация на Сухопътни войски не можем да изградим съответни на средата за сигурност отбранителни качества и да осъществим съюзните ни задължения към груповата защита. Що се отнася до другите типове въоръжени сили, тяхното превъоръжаване и рационализация не престават. В незабавен порядък ще ускорим модернизацията, с оглед реализиране на оптималната цифровизация, автоматизация, самостоятелност на деяние по едно и също време във всички домейни и оперативни измерения. Работим за построяването на инфраструктурата за новия военен аероплан, тъй че да бъде реализирана оперативна подготвеност в плануваните периоди. Работим и за придобиването на: системи за противовъздушна и противоракетна отбрана; трикоординатни радари; мобилни високоточни артилерийски системи; системи за командване и управление; противокорабни брегови ракетни комплекси; качества за морска ситуационна осведоменост; въоръжение на новите многофункционални патрулни кораби и други
 
Модернизацията е скъпоструващ и дълготраен развой, за чиито постоянни основи работим интензивно, водени от визията за създаване на мощна българска защита в НАТО и Европейски Съюз. Инвестиционните планове, които ще залегнат в бъдещата " Програма за предпочитани капиталови разноски на МО " ще покрият сложно нужните качества във всички типове въоръжени сили. Централно място тук заема съответното финансиране на защитата. Намерението на държавното управление е да осъществим заложеното в Националния проект за повишение на разноските за защита до 2% от Брутният вътрешен продукт до 2024 година Планираме разноски за защита от 1.88% от Брутният вътрешен продукт през тази година и 2% от Брутният вътрешен продукт през 2024 година Предвид незабавната нужда от рационализация и превъоръжаване, както обявихме след срещата на високо ниво на НАТО във Вилнюс, 2 % от Брутният вътрешен продукт за нас към този момент не е таван, а минимална насочна точка за бъдещо повишаване на разноските за защита. Като страна-член на НАТО и Европейски Съюз България интензивно ще способства за районната непоклатимост както в Черно море, по този начин и в Югоизточна Европа. Ние преглеждаме защитата на страната ни в границите на груповата защита на НАТО и Общата политика за сигурност и защита на Европейски Съюз. Предвид стратегическите ни ползи, отразени в задачите на държавната стратегия, ще сложим засилен фокус върху ролята на България като страна от НАТО в Черно море.
 
От особена значимост са основаните нови многонационални бойни групи по Източния фланг и построяването на качества за евентуалното им повишаване до равнище на бригада, където и когато е належащо, посредством усилването им с авансово разпознати сили, предно ситуирано съоръжение и усъвършенствано командване и ръководство. България, като страна-домакин на многонационална бойна група, ще продължи работата по основаване на нужните условия за повишаване на бойната група до бригада, при положение на нужда и съгласно оценката за равнището на опасност. В подтекста на одобрените районни проекти, България възнамерява построяването на структури от системата за командване и ръководство. Най-съществената от тях е основаването на непрекъснато настоящ многонационален щаб на дивизия. Част от ограниченията, свързани с построяването на възпиращия и защитителен капацитет на НАТО и укрепването на сигурността в Черно море, е и повишението на ситуационната информираност.
 
След реализиране на първични оперативни качества през 2021 година на Военноморският координационен детайл във Варна, България продължава да декларира своето желание тази конструкция да се развие като съюзна, т.е. като част от структурата на силите на НАТО. Затова през м. юни 2023 година беше направена и изпратена до Върховния главнокомандващ на силите на НАТО в Европа ревизирана идея за развиване на Центъра. В тази връзка, разширението на българското присъединяване в интернационалните щабове на НАТО, включително и идното съставяне на щаб на дивизия у нас, изисква доста повишаване на броя офицери и сержанти, владеещи британски език на работно равнище. Това е съществено предизвикателство пред системата на военното обучение, което изисква нови управнически подходи. Следва да се проучва и обмисли разширение на обсега от длъжности, изискващи наложително притежаване на британски език, както и опциите за интензифициране на езиковата подготовка на военнослужещите.
 
Позволете ми тук да отбележа и приноса на Военна академия при подготовката на фрагменти и за други съдружници. Това важи в изключително огромна степен за представителите на Република Северна Македония. Със Скопие сме съдружници в НАТО. Рамо до рамо наши военнослужещи служат в многонационалната бойна група на Алианса в България, споделяме общи европейски полезности и дружно вървим по общ европейски път. През нашия мандат ще работим и за реализацията на взаимни многонационални планове за създаване на качества в границите на НАТО и Европейски Съюз, като метод за шерване на разноски и реализиране на по-високи софтуерни резултати. Ускорителят за нововъведения в отбранителния бранш в Северноатлантическия район (DIANA) към този момент действа, като България взе участие с два тестови центъра. Следва в най-голяма степен на оползотворим и присъединяване ни във Фонда на НАТО за нововъведения.
 
Намерението ни е също по този начин да максимизираме и опциите на стратегическото ни партньорство със Съединени американски щати, в това число по линия на стратегиите за Чуждестранно военно финансиране и Чуждестранни военни продажби. Като министър на защитата съм зает да работя за укрепването на демократичните гражданско-военни връзки и гражданския надзор над Въоръжените сили. Роля и принос за това има и качествената и съвременна военнообразователна система, подготвяща бъдещите водачи в защитата и сигурността. Само по този начин можем за имаме още по-силна защита в границите на груповата. За периода на дадения ни от Народното събрание управнически мандат ще обърнем съществено внимание и върху противодействието на хибридните закани, изключително на тези, идващи от Русия. Затова пред нас като страна и общество стои предизвикването да изградим и поддържаме задоволително висока резистентност, което ще обезпечи отбрана срещу хибридни въздействия. Защото от години Кремъл употребява дезинформацията против нас, а подправените вести и пропагандните разкази засягат директно и защитата. Руската хибридната агитация цели да подкопае публичната поддръжка за Българската войска и да демотивира военнослужещите. Една от аргументите за дефицита на военнослужещи е точно тази. За да се защитим сполучливо, би трябвало да умеем да споделяме с обществото и най-много хората в защитата, като предоставяме в точния момент задоволителна, ясна и разбираема информация, което явно до момента не сме съумели да реализираме. Ето за какво ще усъвършенстваме осведомителната ни политика и ще построяваме нашия потенциал за ефикасни стратегически връзки.
 
Това няма да изисква обилни структурни промени. Високи упования имам както във връзка с работата на структурите за връзки с обществеността в системата на Министерството на защитата защита и в Българската войска, по този начин и по отношение на Информационния център на Министерството на защитата, вестник " Българска войска " и Военния ефирен канал, чиято съществена публика са хората в защитата и българското общество. Моята упоритост е доста скоро всички да усетим позитивния резултат от напъните ни във връзка с обществените стратегически връзки, а най- осезаемо това да стане във Въоръжените сили. Именно за тях би трябвало да работим, тъй че, с изключение на съвременно въоръжени и високо готови, те да бъдат и високо стимулирани и най-много подготвени да водят война и да побеждават всеки един агресор. Затова чакам и вашата поддръжка и отговорно декларирам, че прогресивната академична мисъл има място освен в изявленията на научните журнали, само че тя също по този начин би трябвало наложително да участва и във военните медии и обществените мрежи.
 
Повече не би трябвало да позволяваме ситуацията, при което хибридно манипулирани, псевдо-научни изявления в съмнителни, псевдо-български, даже псевдо-военни издания, за жалост, се популяризират необятно посредством обществените мрежи и се четат, неведнъж безрезервно, и от военнослужещи, и от жители. Чрез сходни средства съветската агитация ерозира публичното доверие у нас, което визира и системата за защита. Стратегическата среда през днешния ден е радикално изменена и по тази причина и България би трябвало да осъвремени своята концептуална база. Стратегическият обзор ще покаже какви документи и в какъв ред би трябвало да бъдат създадени или приспособени. Що се отнася до защитата, към този момент създаваме нова Национална отбранителна тактика, която ще зададе рамките на защитата и построяването и развиването на качествата на въоръжените сили.
 
Не на последно място, от основно значение за създаване на надеждна и мощна защита е да извлечем в точния момент и в цялостна степен уроците от войната в Украйна и да ги прилагаме при подготовката и потреблението на войските и силите. Тук значима роля има системата на военното обучение и ето за какво чакам от Военна академия да следи и обобщава уроците от развиването на бойните дейности в Украйна. Това е неразривно обвързвано и с въпроса за подготовката на бъдещите водачи в защитата, които да са способни да поемат самодейност и отговорност. През целия ми мандат ще проследявам с изключително внимание по какъв начин военнообразователната система приготвя бъдещите водачи в защитата. Уважаеми господа офицери, госпожи и господа, В умозаключение, позволете ми да подчертая, че главната поука от войната в Украйна за нас е, че би трябвало да ускорим построяването на мощна българска защита като част от груповата. В случай на военна експанзия срещу България, ние сме предпазени по силата на член 5 от Северноатлантическия контракт от обединената мощ на нашите съдружници. Това обаче по никакъв метод не анулира нашата основна отговорност по член 3 от същия този контракт, а точно – да градим надеждна българска защита в Алианса. Затова напъните ни са върху укрепването на отбранителните качества на българските въоръжени сили, дружно с постигането на по-тясна съюзна интеграция в НАТО. Тук от основна значимост е да продължим укрепването на наличието на Алианса в Черно море, като за задачата отсега нататък би трябвало да сме подготвени да даваме още по-активен на практика принос. Пожелавам Ви сполучлива академична година, в която освен да натрупвате нови познания и да извличате най-новите уроци от практиката на военното дело, само че и да продължавате да градите себе си като експерти. И най-много да бъдете хора, носители на полезности и интегритет. На добър час!
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР